dilluns, 12 de febrer del 2007

L’ELEMENT ELEMENTAL

per Rafa Tortosa (Falla Ferroviària 2007)


Sempre he considerat que el monument faller — la falla — és l’element sobre el qual gira la festa de les falles. És un element que ha evolucionat al llarg del temps però que sempre ha estat l’incondicional de la festa atès que sense ell, el cicle faller, que finalitza amb la cremà, no seria possible.

Per tant és l’element més important de les falles, i que a Xàtiva i durant els darrers anys ha estat deixat de costat. També, els creadors d’aquest art efímer, els artistes fallers, han estat literalment abandonats i sense tindre opinió, i no entenc el motiu.

Enguany, amb la redistribució dels premis econòmics, els premis dels monuments fallers, així com dels que l’envolten, han deixat de tindre dotació econòmica front els premis d’activitat relacionada amb el comissionat faller. Amb açò, no vull dir que no es reconega la llavor d’un col·lectiu en l'elaboració d’una cavalcada, una presentació o una decoració, però una cosa no lleva l’altra. No té perquè deixar-se d’incentivar el premi de monument per incentivar altres, que pel seu esdevindre al llarg del temps, no necessiten aquest incentiu. A més, si el que es tracta és millorar la competitivitat d’alguna activitat com la cavalcada, ha quedat demostrat a la darrera edició, que llevat de dues comissions, la cavalcada ha estat molt més fluixa. Encara que insisteix, benvingut siga premiar econòmicament aquest esforç del col·lectiu.

El motiu d’eliminar aquestos premis econòmics, al meu parer i pel que ha comentat algun membre de la junta executiva, és que aquestos diners van a parar als artistes i que ja està ve de què s’embutxaquen tots els diners, que els donen per... La veritat és que amb afirmacions com aquesta venen a demostrar que hi ha poc interès pel món del monument faller i el que suposa en el futur de les falles. El que està clar és que cadascú es conscient de les clàusules que signa dins del contracte comissió i artista faller, i en conseqüència, les comissions falleres són les responsables del destí d’aquestos diners. Hi ha algun cas que conec, que aquest premi econòmic ha estat compartit entre artista i comissió, i no ha anat a parar íntegrament a l’artista.

Hi ha premis al voltant del monument com la crítica local, la crítica fallera o l’enginy i gràcia on membres de les pròpies comissions són els autors de les mateixes, dissenyen les distintes escenes, elaboren els versets i inclús col·laboren a completar i detallar monuments. Casos com Molina – Claret, Joan Ramon Jiménez, República Argentina o Sant Feliu, els quals han elaborat durant els carrers anys la seua crítica i el resultat ha estat excel·lent. Guillem Alborch i Ximo Roca, al front de Molina – Claret han estat farts de guanyar premis d’enginy i gràcia, crítica local o fallera, i ells, com a membres de la comissió, han estat els responsables d’aquest apartat. O el cas de Joan Ramon Jiménez, amb la falla de l’oest, on va aconseguir tots els premis al voltant del monument amb un guió de la crítica i el disseny de les pròpies escenes realitzada des de dins del casal, tasca que realitzen des de 1995. Amb açò, vull recolzar la idea de què aquestos premis també mereixerien recompensar econòmicament un esforç de la comissió fortament implicat en el propi monument.

Amés, i fent un incís, és necessari la col·laboració de la comissió en l'elaboració del projecte del monument faller sobretot quan l’artista és de fóra i desconeix l’esdevindre social i polític de la ciutat. I si es casolà, amb la seua ajuda pot ajudar a plantar un bon monument amb bona crítica.

Amb tot açò i des de la meua modesta opinió, vull fer reflexionar a qualsevol faller, de què si tots estem d’acord que el monument és l’element important de les falles, per què cap del seus premis tenen incentiu econòmic per tal de promocionar-los?

O és que ara l’origen de les falles està en el ral·li, la cavalcada, el llibre o la presentació?

Per què no han entrat a formar part d’aquestos premis econòmics competicions com la crítica fallera, la crítica local o l’enginy i gràcia, quan hi ha falles que s’ho curren?

Qui no diu que es puga contractar a algú per a què et faça el guió o els decorats de la presentació, i et demane que si guanyes li dones els diners del premi a ell?

Qui no diu que es puga contractar a algú per a què et faça la coberta o el disseny i maquetació del llibre, i et demane que si guanyes li dones els diners del premi a ell?

Qui no diu que es puga contractar a algú per a què et faça la decoració del monument, i et demane que si guanyes li dones els diners del premi a ell?

I parlant d’aquesta qüestió, cregueu realment que s’incentive econòmicament la decoració del monument vers el monument? No cregueu que és una patada al centre de la puresa de les falles?

Pense que si seguim així, d’ací uns quants anys es plantarà i cremarà la decoració del monument que serà realitzat pel decorador faller o jardiner faller. Amés hi haurà un premi anomenat MONUMENT DE LA DECORACIÓ. Tindrà premi econòmic?